În Suceava, învăţământul tehnic în domeniul alimentar datează din anul 1977, când prin Decretul 209 din 12 iulie, a fost înfiinţată secţia de subingineri în industria alimentară, cu denumirea Tehnologia Produselor Alimentare de Origine Animală, forma de învăţământ de scurtă durată (3 ani). Această specializare a funcţionat până în anul 1985, când a fost desfiinţată. În 1990 Guvernul României a decis acordarea statutului de Universitate fostului Institut de Studii Superioare, şi astfel Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a devenit una dintre cele mai importante universităţi de talie medie din România. Conform adresei M.E.N., în urma solicitării Universităţii şi a întocmirii dosarului de autoevaluare, specializarea s-a reînfiinţat, în anul 1995, cu denumirea Tehnologia Produselor Alimentare, funcţionând în cadrul Colegiului Universitar Tehnic. În anul 2002, conform HG 410/2002 publicată în Monitorul Oficial nr. 313/13.05.2002, Colegiul Universitar Tehnic s-a transformat în Facultatea de Inginerie Alimentară, cu două specializări: Ingineria Produselor Alimentare, cu durata de 5 ani, curs de zi şi Tehnologia Produselor Alimentare, cu durata de 3 ani, curs de zi. Începând cu admiterea 2005, Facultatea de Inginerie Alimentară are în structură două specializări de studii universitare de licenţă cu durata studiilor de 4 ani, curs de zi, după cum urmează: Ingineria Produselor Alimentare şi Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare.
La ora actuală Facultatea de Inginerie Alimentară are următoarea ofertă educaţională:
- Programe de studii universitare de licenţă: Ingineria Produselor Alimentare (anii I-V), Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare (anul I - IV), Inginerie şi Management în Alimentaţia Publică şi Agroturism (anul I şi II).
- Programe de studii universitare de masterat: Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare (cursuri de zi, 2 ani), Managementul Calităţii Produselor Alimentare şi a Mediului (cursuri de zi, 1,5 ani).
Absolvenţii facultăţii noastre vor avea la finalizarea studiilor toate cunoştinţele cerute în domeniul ingineriei alimentare, pornind cu controlul calităţii materiilor prime şi tehnologiile de prelucrare, dar şi cele cerute de ambalarea produselor alimentare, conservarea, depozitare sau transport.
Obiectivele Facultăţii de Inginerie Alimentară sunt concentrate pe:
- Formarea şi dezvoltarea la absolvenţi a abilităţilor de cercetare ştiinţifică fundamentală şi aplicativă în domeniul alimentelor funcţionale, a biotehnologiilor, a descoperirii de noi resurse de materie primă pentru producţia alimentară;
- Pregatirea interdisciplinară de un înalt nivel, care să ofere absolvenţilor posibilităţi de a desfăşura activităţi de control vamal, sanitar - veterinar, de protecţie a mediului şi a consumatorului;
- Dezvoltarea activităţilor de cercetare în domeniul alimentelor funcţionale şi a biotehnologiilor pentru a descoperi noi surse de materii prime pentru producţia de alimente
- Formarea de specialişti cu abilităţi manageriale prin adaptarea şi readaptarea structurii facultăţii la mutaţiile din sistemul economic, realizarea unor venituri proprii din activităţi de cercetare ştiinţifică, taxe, proiectare, consulting.
Cercetare
Luând în considerare limitarea resurselor alimentare, poluarea şi creşterea populaţiei globului, facultatea noastră a intensificat activităţile de cercetare pentru creşterea calităţii proceselor şi produselor, dar şi pentru a găsi noi surse potenţiale de materii prime pentru industria alimentară.
Activitatea de cercetare este susţinută de echipamente de ultimă generaţie şi laboratoare echipate la standarde internaţionale cum ar fi: Laboratorul de Biocombustibili, Laboratorul de Controlul Calităţii Cerealelor şi Produselor de Panificaţie, Laboratorul de Microbiologie, Laboratorul de Controlul Calităţii Produselor Alimentare, Laboratorul de Controlul Apelor (www.fia.usv.ro/laboratoare).Rezultatele activităţilor de cercetare sunt promovate şi evaluate de Centrul de Cercetare „ Siguranţa Alimentelor”.
Principalele direcţii de cercetare ale Facultăţii de Inginerie Alimentara sunt: Biocarburanţi, Biotehnologii alimentare, Ecologie, Protecţia mediului, Modelarea matematică a calităţii, Dezvoltare de soft specific pentru industria alimentară, Agroturism şi dezvoltare rurală, Noi materiale metalice şi nemetalice pentru industria alimentară, Concepţia şi realizarea de noi mijloace moderne de analiză instrumentală.
Manifestări ştiinţifice internaţionale: Simpozionul „“Biotechnologies – Present and Perspectives”
Manifestări ştiinţifice la nivel naţional: Facultatea noastră organizează frecvent work-shopuri cu participarea producătorilor locali sau naţionali: „Alimente funcţionale”, „Alimentele organice şi Siguranţa Alimentară” şi „ Bucovina în circuitul turistic internaţional”
Facultatea de Inginerie Alimentara a încheiat contracte cu societăţi comerciale de profil, care pun la dispoziţia studenţilor nostri spaţiile şi echipamentele necesare activităţilor de practică tehnologică, care le dă posibilitatea desfăşurării activităţilor şi în afara perimetrului laboratoarelor.
Relaţii internaţionale: Facultatea de Inginerie Alimentară are relaţii de colaborare cu Facultăţi de profil din toată lumea: University of Science and Technology, Lille (France), Fachhoschule Aalen (Germany), Universidad Miguel Hernandez de Elche (Spain), Salamanca University (Spain), Technical University of Moldova (Kisinev), Chernivtsi “Yuri Fedkovici” National University, Universidade Catolica Portuguesa-Escola Superior de Biotecnologia, The College of Agriculture and Life Sciences, Iowa State University of Science and Technology , U.S.A.
Decan
Prof. Univ.dr.ing. Sonia GUTT
Tel: +40 230 216147/515, Tel/Fax: +40 230 520267; e-mail: gutts@usv.ro
Prodecan
Conf.dr.mat. Cristina HRETCANU,
Tel. +40 230 216147/543; e-mail: cristinah@usv.ro
Secretar ştiinţific
Conf.dr.ing.Gabriela POP,
Tel. : +40 230 216147/542; e-mail: gabipop@usv.ro
Probleme studenţeşti
Conf.dr.mat. Cristina HRETCANU,
Tel. +40 230 216147/543; e-mail: cristinah@usv.ro
Website:
http://www.fia.usv.ro
|
MEMBRII ECHIPEI : Avramiuc Marcel
Damian Cristina
Leahu Ana
Pop Cristina Gabriela
|